Loading...

ÇİMİN OLMAZSA OLMAZLARI

Kapitalizmin ve teknolojinin gün geçtikçe mekanikleştirdiği günümüz dünyasında, doğa ve yeşile olan özlem giderek artıyor ve yeşil alanların da önemi gün geçtikçe belirginleşiyor.

Anadolu Çim ekibi olarak 17 yıldır bu alanda üretmenin ve dünyayı daha yeşil bir yer haline getirmenin gururunu yaşarken, vazgeçilmezimiz olan çimlerle ilgili biraz daha ayrıntılı bilgi paylaşalım.

Doğanın yeşilinin temelini oluşturan bitkilerin en geniş kullanıma sahip olanlarından biri de çimler. Çim kullanım alanları 3 ana gruba ayrılıyor;

  • Yol, demiryollarının, kanalların ve benzeri yan yamaçlarında toprak sabitleyici olarak
  • Spor aktiviteleri için
  • Halka açık alan veya özel kullanım alanları

Her biri için farklı amaçlarla kullanılsalar da, temelde çim işlevleri arasında estetik olması, ezilme, basılma ve spor kullanımına karşı dirençli olması, peyzaja uygun olması ve peyzajın iyileştirilmesi, gürültüyü azaltması ve atmosferdeki karbondioksiti azaltarak oksijen salması gibi temel fonksiyonlar yer alıyor.

Çimin ömrü ne kadardır?

Çim bitkisi iyi bakım koşullarında oldukça uzun yaşayabilir. Sıcak iklim türleri ile birlikte yaklaşık 14-15 türü bulunan ve ekonomik ömrü 2–4 yıl olan bir bitkidir. Çim alanlarında ekilecek tohum miktarı hesaplanırken kullanılacak çim tohumlarının sertifikalı, yeni tarihli ve çimlenme yüzdesi % 90 ve üstü olan tohumlardan seçilmesi gerekir. Bu özelliklere sahip tohumlardan 1 m2‘lik alana 40-50 gram kullanılmalıdır. Ancak iri tohumların daha fazla olduğu karışımlarda bu miktar 70 grama kadar çıkarılabilir.

Peki çim için “olmazsa olmaz”lar neler?

  • Toprak ve gübre

Çim tohumunun iyi bir kök gelişimi göstermesi ve suyun toprakta tutulabilmesi için toprağın 20-40 cm derinlikte işlenmesi gerekmektedir. Zayıf kumlu topraklara 5 cm kalınlığında organik madde (hayvan gübresi veya kompost) ilave edilir ve 15-20 cm’lik üst tabakaya karıştırılır. Böylece toprağın su tutma kapasitesi arttırılır.

Çimlerin biçimi sık yapıldığı için gübre ihtiyaçları diğer bitkilerden daha fazladır. Çim alanlarında gübreleme yapılırken zamana, çim çeşidine ve gübrenin atılış şekline dikkat etmek gerekir. Ayrıca her toprak çim ekimi için uygun olmayabilir, bu nedenle uygun toprakların tespiti de verimlilik için önem taşımaktadır. Çim alanlarda ekim sonrası yapılacak kimyasal gübreleme, sürgün ve kök büyümesi, sürgün sıklığı, renk, fotosentez, hastalıklara dayanım, kardeşlenme ve bitkinin yenilenme yeteneği gibi önemli bitki özelliklerinin gelişebilmesi için şarttır.

  • Sulama

Çim tohumları ekildikten hemen sonra sulama işlemine başlanmalı ve toprağın üst tabakası 2-3 hafta nemli kalmalıdır. Çim alan tesis olduktan sonra sabahları erken saatte bol sulama ve yaz aylarında gerekiyorsa akşamüstü hafif bir serinletme sulaması yapılmalıdır. Gece sulama hastalıklara neden olduğundan dolayı tavsiye edilmez. Sulama için tercihen güneşin etkili olmadığı saatler seçilmelidir. Sulama miktarı hava sıcaklığı ve buharlaşma oranına bağlıdır. Yağmurlama sulama, sulama tekniği için en uygun olanıdır.

  • Havalandırma

Çim alanlarda genellikle fazla ve kısa biçimden, drenajın kötü olmasından, gölgeden, kireç azlığından, sabah çiyinden, üst toprak tabakasının inceliğinden, sıkışmadan dolayı yosun tabakası oluşur. Öncelikli olarak oluşan yosunun kazınması ve eğer çok gerekli ise ilaçlı müdahale yapılması gerekir. Havalandırma, yosun tabakasının yok edilmesine yardımcı olmasının yanında, çim alanlarda kök havalanmasını sağlamak, drenajı iyileştirmek, yeni kök gelişimini tetiklemek yazın kurağına dayanımını artırmak gibi faydalar sağlarken, zorlu bir süreç olduğundan senede bir kere yapılmalıdır.

REFERANSLAR

* GÜRSAN K.,Çim Alanlarının Peyzaj Mimarlığındaki Önemi ve Tesisi, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü-Yalova, Yayın No.74, Yalova, 1997.

* TANRIVERDİ F.,Bahçe Sanatının Temel İlkeleri ve Uygulama Metotları, Atatürk Üniversitesi Yayınları, No.643, Ziraat Fakültesi Yayınları No.39, Ders Kitapları Serisi No.49, Atatürk Üniversitesi Basımevi-Erzurum,1987.

 

REFERANSLAR

* GÜRSAN K.,Çim Alanlarının Peyzaj Mimarlığındaki Önemi ve Tesisi, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü-Yalova, Yayın No.74, Yalova, 1997.

* TANRIVERDİ F.,Bahçe Sanatının Temel İlkeleri ve Uygulama Metotları, Atatürk Üniversitesi Yayınları, No.643, Ziraat Fakültesi Yayınları No.39, Ders Kitapları Serisi No.49, Atatürk Üniversitesi Basımevi-Erzurum,1987.


Subscribe

By subscribing to our blog newsletter, you can be instantly informed about our newly added articles!